هيات و هيات داري در شهر يزد
موضوعات
تاريخچه . ساختار (4) بنيانگذاري عزاداري دريزد ،دست اندر كاران عزا داري دريزد (3) ابزارعزاداري (2) ساختار . وظايف (2) نخل ، نخلبرداري (2) خانه هاي امام حسين (ع) در شهر يزد (2) تاريخچه عزاداري در محرم در ايران (1) تكيه ميدان شاه طهماسب (1) تكيه عزاداري ، خسينيه (1) فلسفه عزاداری حسینی . (1) امربه معروف و نهی از منکر . (1) شیعی عزاداری عاشورا (1) فلسفه اسلامی (1) اقوام دیگر ، مصریان (1) مرثیه ، صاحب ابن عباد (1) ادبیات عاشورائی در گذر تاریخ . (1) یزد ، مسجد ایران ، و مرکز تشیع ایران ؟ . (1) اطعام حسینی ، آش امام حسین ، هریسه ، غذای ایرانی (1) بقعه( گنبد ) زیارتگاه ، تشیع ، امام حسینی ... (1) بقعه های سراسر ایران (1) فلسفه عزاداری حسینی ، حدیث ، مقتل . (1) حکمت عملی تعزیه (1) حسینی بودن مردم ایران از همان بدو اسلام (1) شهداي فهرج يزد ، السابقونِ شهادت . (1) تاريخ عزاداري براي امام حسين (1) زمان معزالدوله ديلمي (1) تاريخچه عزاداري عاشورا در ايران (1) ، پيش از آل بويه و در زمان آل بويه (0) « شبیه سازی » ( تعزیه ) (0) اصل تشبٌه نزد ملٌا حسین واعظ کاشفی (0) سوزاندن علم سرخ یزید ، ابن زیاد و ابن سعد در شهر یزد . (0) مقدمه (0) بدون موضوع (12)
صفحه ها
فيدها
شهرسازي - معماري - آمايش - بومي و مردمي ( شما بوم ) يزد
شهر اسلامي( عليرضا آيت اللهيalireza ayatollai
- سند آبي ( عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi (
- رامين : روحانيان آيت اللهي مآل يزدي نژاد ( عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi )
قلم ما
مقتبس
- ورود به بهره وري در سرزمين اسلامي ايران ( عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi
عليرضا آيت اللهي ( تحليل اقتصادي - اجتماعي )
عليرضا آيت اللهي ( ادبي )
) شناخت مردم ايران ( عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi )
( عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi ) ethno - archi - urbain - habitat
- نسب نامه دودمان آيت اللهي يزدي (عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi
آمايش سرزمين ؛ ساماندهي كشور عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi (
آمايش سرزمين ( عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi )
- جغرافيا و آمايش ( عليرضا آيت اللهي ( alireza ayatollahi ( geographie et amenagement
amenagement du territoireساماندهي ( آمايش) سرزمين
مبنا ( آمايش شهري)alireza ayatollahi عليرضاآيت اللهي
تماشا : تعاون.مشاركت.انجمنها.شوراها.اتاقها:تماشا
انسانشناسي ، مردم شناسي و فرهنگ شناسي ايران بزرگ ( عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi
خاطرات آقا ميرزا جواد آيت اللهي ( عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi (
- مقتبسات : مطالعات قرآني ، تحقيقات برنامه و بهره وري سرزمين. تهران . ايران ( عليرضا آيت اللهي alireza
بررسي هاي آمايشي مديريت و برنامه ريزي استراتژيك ( عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi (
مبتني :مردم شناسي . باستانشناسي . تاريخ . ناحيه يزد
سازمان.مديريت.نظارت.كشوري.برنامه و بودجهalireza ayatollahi )
نفوذ معماري اسلامي در مارسي (به فرانسه )
آراس
- مركز اسناد و مدارك يزد ( عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi )
- يزدنما( عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi (
شعرنو
- شعر آ ( عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi )
آيت يزد ( عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi )
- گام نخست شاعر ( عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi )
شهر من تهران ، شعر من تهران ، شور من تهران ، آه تهران ! تهران ! .
شاعران پارسي زبان
شعرناب
شهر من تهران ، شعر من تهران ( عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi )
پريسا
نخل و نخلبرداري در يزد (2)

در فلسفه نخلبرداري در يزد - تفت و به طور كلٌي شهرهاي آن ناحيه مي گويند از آنجا كه سيٌد الشهدا را در كربلا كسي تشييع نكرده همه ساله بعد از ظهر عاشورا دوستان آن حضرت اين عمل را مجري مي دارند كنايه از تشييع جنازه ؛ و جبران بي مهري دشمنان و خلاصه اين كه نوعي از اظهار وفا ، و ارادت دوستان و شيعيان است .

ولي اختراع و فلسفه آن هرچه بوده است از پاره اعمال هنديان ، كه نظير اين عمل است ، و در هرصورت در سلطنت پهلوي ... اين كارهم منسوخ و متروك شد.

اين بدعتي بود كه به سلطنت صفويٌه به ايران آمد و با انقراض قاجار رخت بر بست .. زيرا بدون گفتگو پيش از صفويٌه هيچ اثري از اينگونه امور نبوده فقط در گوشه و كنار گاهي مجلس تذكري منعقد مي شده . در ايٌام عاشوراو همه شور و شيون ها ، كه يكي از آن نخل برداري بود ، تماما" با سلطنت صفويٌه پيدا شد . »

* نگارنده بيشتر به توصيفات آيتي توجٌه داشته است و تحليل هاي وي را كاملا" قابل تاءمل مي داند .


برچسب ها :تاريخچه . ساختار - نخل ، نخلبرداري
تاريخ نخل ورسم نخلبرداري در شهرهاي يزد و تفت.


عبدالحسين آيتي ، اديب ، شاعر و تاريخنگار شهير يزدي در دهه هاي 1310 و 1320 شمسي در صفحات 244 – 248 كتاب « آتشكده يزدان » كه مشتمل بر تاريخ يزد است آورده است : « نخل هيكل بزرگي از چوبهاي تراشيده و تيرهاي بزرگي كه تقريبا" به نمونه سر و قطور و عريض ساخته شده و اندامش مانند پنجره است . طبقه زيرين آن به تيرهاي قوي وصل شده براي حمل و نقل .

نخلبندي در قديم عنوان داشته ولي نه به اين صورت ، و منحصر بلكه مخصوص بوده است به نخل هاي كوچكي از گل هاي مصنوعي كه حامل آن را نخل مي گفته اند و گل كاري آن را نخل بندي مي گفته اند براي جشن ها و سور و ماتم ها .

جلوي عروس نخلها يي حركت مي ادند كه از گل هاي طبيعي يا مصنوعي نخلبندي شده بود .

جلوي جنازه ميٌت هم آنگونه نخل بندي ها بوده است .

شيخ سعدي عليه الرحمه مي گويد :

نخلبندم ولي نه در بستان

يوسفم من ولي نه در كنعان

امٌا نخل و نخلبندي كه مخصوص محرم ، ويژه دهه عاشورا ، و به نام عزاي حضرت سيٌد الشهداء متداول شد آغازش از دوره صفويٌه بود كه دنباله رسميٌت تشيٌع و روضه خواني و شبيه سازي ( تعزيه خواني ) اين نخلبندي داير شد و از اينگونه بدعتها زياد پيدا شد و دم به دم تشريفاتش فزون مي گشت .

در همه ايران نخل و نخل بندي در عاشورا وجود داشت ولي در هيچ شهرستان مانند يزد و تفت پر هياهو نبود .

در يزد دو نخل بزرگ كه هنوز اسكلت آنها موجود است در دو ميدان ميرچقماق و ميدان شاه بودو و گويند نخل مير چقماق قدمتش بيشتر است و علي المشهور 400 سال از عمر آن گذشته است .

در تفت هم نظير يزد عينا" دو نخل بزرگ كه تا هيكلش از هم نپاشيده عكس يكي ازآن دو در اينجا نموده مي شود تا آيندگان بر عظمت و بزرگي و روحيٌات و عمليٌاتي كه براي آن بود آگاه شوند . نظير اين يا اندكي كوچكتر هم در حسينيٌه گرمسير است در جوار مقبره جدٌ مؤلف .

امٌا تشريفات اين چهار نخل يزد و تفت اين بود كه از روز پنجم محرٌم شروع مي كردند به بستن آن نخلها و تا شب عاشورا آئين و آذين بندي آنها تمام شده علم هاي بزرگ كه شدٌه ناميده مي شد از چوب و آهن و پارچه هاي گرانبها بر آن بسته آئينه هاي قدنماي بسيار بر آن آويخته دشنه هاي آهنين زياد بر آن بسته شالهاي ترمه و زينت هاي ديگر بر آن افزوده

قريب بيست نفر هم در درون آن از پائين تا بالا براي نواختن سنج و خواندن قرآن و اشعار محتشم بر تيرها سوار شده بر وزن آن مي افزودند و از صبح تا عصر عاشورا اين تشريفات تكميل مي شد

از ظهر دسته هاي مردم شروع مي كردند به آمدن ، بعضي براي حركت دادن نخل و بعضي براي تماشا و عزاداري . آنها كه حامل نخل بودند سر شانه ها را به پارچه هاي بسياري كه به متكٌا مينمود بسته بودند . اقلا" دو تا سه هزارنفر از اينگونه مردم جوان و قوي بنيه در برداشتن نخل شركت مي كردند . تير هاي زير پر مي شد و جمعيٌت از صحن و بام و اطراف ميدان چنان احاطه داشت كه عبور از وسط آنها ممكن نبود ، يا مشكل بود ؛ و طرف عصري كه همه مقدمات فراهم شده و جمعيٌت به قدر لزوم به زير نخل رفته بودند سردسته ها با صداي بلند خبر دار گفته و صدا در صدا پيچيده در صداي سوٌم نخل حذركت مي كرد و آن كوه با عظمت بر شانه ها به شمال از جنوب ميدان حركت كرده هفت يا نه و گاهي يازده مرتبه از اينطرف ميدان تا آن طرف ميدان كه پانصد قدم فاصله بود مي بردند و باز مي آوردند اين رويٌه در يك ساعت از روز در هر چهار ميدان يزد و تفت معمول و مجري مي شد : در يزد ميدان شاه و امير چقماق و در تفت ميدان شاه ولي و گرمسير .

 اينك براي نمونه عكس نخل برداري ميدان امير چقماق كه در همين سالهاي اخير ، پيش از منسوخ شدن ، صورت بسته درج مي شود .


برچسب ها : نخل ، نخلبرداری
درباره وبلاگ
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 46934
تعداد نوشته ها : 43
تعداد نظرات : 1
پخش زنده
X